Śledzie na Wielkanoc

Śledzie to ryby, które bardzo często goszczą na stole w okresie świąt bożonarodzeniowych czy wielkanocnych. Te srebrzysto-błękitne ryby można przyrządzać na wiele sposobów, łącząc z rozmaitymi składnikami. Śledzie z rodzynkami, ze śmietaną i jajkiem, a także z sosem chrzanowym – to tylko kilka propozycji na dania ze śledzi, które można podać na wielkanocny stół.

W okresie wielkanocnym szczególnie często są przygotowywane śledzie ze śmietaną i jajkiem, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo aromatyczne. Do przyrządzenia śledzi w ten sposób będziemy potrzebować: cztery jajka ugotowane na twardo, kubek śmietany, pięćset gramów wymoczonych filetów śledziowych, mały seler, pietruszkę, marchewkę, pora, dwa ogórki konserwowe, kilka marynowanych pieczarek, trzy łyżki majonezu, łyżkę musztardy, sól oraz pieprz.

Warzywa gotujemy w łupinach, a po ostudzeniu ścieramy je do oddzielnych miseczek. Jajka kroimy w kostkę, pora również. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę oraz musztardę, doprawiając powstały sos solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pieczarki. Śledzie kroimy w paski i układamy je w szklanym naczyniu razem z pozostałymi składnikami. Przed podaniem na stół wielkanocne śledzie ze śmietaną i jajkiem warto schłodzić w lodówce.

Na naszym świątecznym stole mogą również pojawić się apetyczne śledzie w sosie chrzanowym, zwłaszcza, że chrzan jest jednym z tych składników, których nie może zabraknąć w trakcie Wielkanocy. Warto wiedzieć, że śledzie przygotowane w ten sposób najsmaczniejsze będą wówczas, gdy użyjemy świeżo startego chrzanu. Ponadto będziemy potrzebować: dwieście gramów filetów śledziowych w zalewie, jedną cebulę, pół szklanki śmietany, kilka łyżek majonezu, cztery łyżki chrzanu, dwa jajka, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru.

Śledzie należy wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka z jajek łączymy ze śmietaną, następnie dodajemy majonez oraz chrzan. Cebulę siekamy w kostkę, łączymy z białkiem oraz pokrojonym śledziem. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Śledzie w sosie chrzanowym można podawać z pieczywem, posypując potrawę drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zarówno śledzie w sosie, jak i filety śledziowe ze śmietaną i jajkiem będą stanowić smaczne dania, które znakomicie sprawdzą się w trakcie wspólnego spożywania wielkanocnych posiłków. W podobny sposób można przyrządzać śledzie jeszcze na wiele innych sposobów, łącząc je z różnorodnymi jarzynami, przyprawami oraz sosami.